Tuesday, April 21, 2009

Video @ Bkt Bendera



Video semasa kat bkt bendera pada 19 april 2009

Monday, April 20, 2009

Sarapan Di Bukit Bendera Bersama Sepupu

Pagi tadi kami ke bkt bendera, berbekal nasi lemak dan air teh kami semua sarapan di puncak bukit. Lepas tu jln2 sekitar kawasan ini sambil melihat keindahan pulau mutiara nie. Kamera digital x dpt guna bateri weak. So handpone ler mangsanya.....

Sunday, April 19, 2009

Kota Fort Cornwallis Bersama Bondaku...




Balik dari kolej matriks kami ronda kat pdg kota lama, dan lepask sat utk hilangkan peluh dan penat. Oleh kerana anak aku nk main kat tmn permainan dan wife aku sanggup tunggu dgn sepupu aku kak za. Aku, bonda dan sepupu-2 masuk ke kota font cornwallis. Sempat jugak posing kat tempat-2 menarik di kota nie. Tiket masih lg sama, rm3 utk dewasa n rm2 utk kanak-2. Byk john & marry mat salleh yg masuk kt kota nie. mungkin depa nk tgk bekas tok nenek mereka yg mai jajah tanah melayu pd abad-2 yg lepas. Byk bhn sejarah n info berkenaan pulau pinang buleh kita jumpai. sesiapa yg mai penang patut masuk sini utk melihat sejarah pulau pinang.






PC Fair Hari Kedua...

Saja p jln2 kt pc fair tgk keaadan disana. Hari ke-2 keadan bertambah meriah. Pergi lps magrib. tgk umat manusia rancak berjual beli. kawasan paling padat adalah di gerai-2 yg jual broadband. Jalan jem psl di sekat oleh jurujual broadband yg menjual modal air liur serta janji manis. Semua indah diatas kertas. Setiap pendaftaran dijolok dgn free gift. aku pun tersangkut kt sini psl org tetrlalu ramai. Siap aku rempuh john broadband tu... duk buat blocking tgh jln.
Selain tu aku dapati ada ibu bapa muda (yg baru kawin n dpt anak baby) duk usung st famili ke pc fair nie. kesian aku tgk budak tu x tahu apa-2 terpaksa berasak-2 dlm org ramai. kalau duk ramai-2 tu mesti byk virus/kuman yg tersebar melalui sentuhan n udara. nasihat aku kaum ibu bapa muda nie
x pyh ler bwk baby korang tu kesian aku nampak kt baby tu..... mcm biasa aku p sana pun duk beli kertas glossy utk aku print foto famili sepupu aku yg dtg penang nie. kebetulan ada murah-2 apa salah aku borong 2 pack... sikit aje psl tgh bulan mana nie..... hihihihi

Saturday, April 18, 2009

Selepas Setahun...... Matrikulasi Kepala Batas, P.Pinang






Semalam sepupu aku dr kg telah datang ke penang n lepak kt rmh. Dia bersama famili dan bonda aku datang ke sini pasal nk ambik ank sepupu aku yg sulung. Kalau siapa yg pernah ingat yg tahun lps aku ada post kisah pendaftaran di matrik rujuk sini untuk melihat kisah yg lepas.
Suasana hari-2 akhir di kolej nie x semacam hari daftar tahun lepas. Suasana yg tenang dan kenderaan waris tidak banyak kalau nk dibandingkan masa daftar dulu. Aku masuk ke hostel budak lelaki utk tolong angkut apa yg patut. Sambil alu mcm-2 bau ada dan syok sekali kebanyak bilik dah jadi mcm kedai bundle, pakaian semua tergantung di tengah-2 bilik. Setelah habis semua barang diangkut kat kereta, kami semua sempat ambil gambar kenangan dihadapan bangunan KMPP. Dan terus balik ke penang semula.

Friday, April 17, 2009

PC Fair Dah Mai

Lps solat magrib aku bergegas ke pisa iaitu tmpt pc fair berlangsung. Parking motor tepi jalan n masuk kut celah pagar. Masuk dlm pisa org dh penuh. Kali nie barangan yg byk dijual adalah ciss printer dan broadband modem. Selain tu gadjet gps dan hardisk player. Semua barang tu aku x berminat psl aku ada barang yg plan nk beli. Yer lanie aku tgh duk gile print foto famili dan sempena pc fair nie aku cari kertas photto. Dan akhirnya aku telah sambar kertas a4 embossed foto paper dan 4r glossy photo paper. Balik pc fair terus aku print hasilnya eeeemmmmm sempoi......

Wednesday, April 15, 2009

Galeri Tenaga Di Wisma TNB Jln Timur, PJ.

Kelmarin aku ke hq di jln timur kerana ada bengkel. Lps lunch aku singgah kt galeri tenaga di lobi wisma tnb. Ada show koleksi pelukis tempatan. Yg aku ingat din omar nama salah seorang pelukis tu. Dan galeri tu diuruskan oleh adik din omar lupa pula nama awek tu. Nanti update web dia. Lukisan yg di pamerkan amat menarik n nampak hidup. Sori no camera kt galeri nie.....so tiada yg menarik.

Monday, April 13, 2009

Intel mother Board D945GCLF Chipset Fan Problem

Last week masa wife duk layan tenet kat pc intel atom dia duk bau benda panas dan pc menjadi slow. Balik dr kerja wife komplain psl pc dia duk slow smcm aje. Bila aku check semua ok n bila on baru nampak cip set fan mobo dah x gerak. Msk website intel utk dptkan panduan claim waranti. Setelah berurusan dgn john intel dkt seminggu , pg tadi van dhl mai rmh utk htr dokumen utk aku return mobo yg rosak tu kt intel. Ok esk dhl mai rmh lagi utk ambik bungkusan tu. Kalau sapa2 nampak dhl mai kat kuaters tu tahu ler kenapa yerrkkkk........

Sunday, April 12, 2009

Xubuntu Compiz Fusion VERY OLD computer / Better than Vista

Sebuah pc tukun dgn spec PIII 800 + 128 MB RAM + GeForce 2 MX/400 32 MB RAM dan di install dgn Xubuntu 7.10 Gutsy Gibbon + Compiz-Fusion + Emerald. Telah memperlihatkan kehebatanya. Video youtube ini boleh dilihat disini http://www.youtube.com/watch?v=_qddueXkD8E
Kepada sesiapa yg ada pc tukun buleh ler install xubuntu. aku sendiri sekarang duk guna pc p3, 512mb & 128MB Nvidia GC dilarikan bersama xubuntu 8.10, setakat ini amat stabil dan diguna pleh anak aku. Kalau setakat bk suft n buat kerja-2 office tak usah dibeli pc baru, buang duit aje dah ler ekonomi tgh duk gawat. Membazir aje. Meh tgk clip youtube nie kalau korang nak tahu kehebatan benda alah nie...





Computer Specs:
PIII 800 + 128 MB RAM + GeForce 2 MX/400 32 MB RAM

Xubuntu 7.10 Gutsy Gibbon + Compiz-Fusion + Emerald.

Who cares about Vista when the Linux community is giving you better stuff?....for FREE!
I bought this computer in october of 2000 and those are the basic compiz settings...i didn't even mind tweaking it, it's still better than Vista

Saturday, April 11, 2009

Menunggu Ketibaan Ubuntu 9.04 (



Pada akhir April nie Ubuntu 9.04 akan dikeluarkan..... aku dah x sabar-2 nak download. Tapi bukan ubuntu tapi xubuntu 9.10 huhuhuhuh............. pasal apa aku guna xubuntu bukan ubuntu pasal aku lanie duk guna pc tukun yg intel bagi masa program intel home pc (pentium 3, 10GB hdd, 512MB sdram n built in NIC). Ayuh sama-2 kita mengira hari kehadiran ubuntu/xubuntu 9.10.



Ubuntu: For Desktops, Servers, Netbooks and in the cloud

CISS Epson R290 Dan Hasilnya.....

Pagi sabtu nie diisi dgn print semua gambar dr digital kamera aku. Printer epson r290 digabung dgn ciss menghasilkan output yg amat puas hati. Bermula print foto bersaiz 4r hingga ke a4. Dan membuat pasport foto utk buku latihan anak semuanya menjadi. Setakat nie ink level masih lg penuh x turun2. Kalau dahulu aku amat berkira2 utk print kerana ink mahal tp sekarang sebaliknya. Aku dah mula rasa syg kt kertas. Hihihihi itu ler keadaan yg aku alami sekarang. Lepas nie aku akan mula print semua foto dari kamera olympus. Kpd rakan2 yg ingin memasang ciss sila buat kajian dulu n pilih ler ciss n ink yg berkualiti. Agar hasil print yg mantop n printer head anda selamat. Kepada madi mimos kawe harap demo phm apa dia ciss tu.....

Power Adapter Compaq Dari Ebay Dah Sampai.....


Minggu lepas aku ada order power adapter laptop utk abg aku. Hari nie barang tu selamat sampai dgn jayanya. Tapi ac power cord pulak aku kn beli..... Adeeeeiiii nampaknya aku kn p kat bkt jambul nie nk cari benda alah tu.....

Wednesday, April 8, 2009

Ciss For My Epson R290

Selepas membuat kajian mendalam dan membandingkan kualiti ciss n ink akhirnya aku telah memilih ciss dr austalia melalui ebay.com.my kerana harga lebih kurang sama dgn malaysia n ink yg berkualiti. Selepas tunggu dkt 2 minggu sampai ler ciss yg diorder tu, smlman aku memasang ciss kt printer nie dan subuh tadi baru berjaya maklum laaa x pernah buat cuma tgk manual n youtube. Setelah siap semua aku mula print n woooow..... Kualiti dia sama dgn ink asal dan lg cantik lagi....... Ok korang tgk foto2 yg aku tunjukan dan hasil kualitinya sekali.....