Monday, August 31, 2009

Bihun Sup Juadah Hari Nie .

Projek ubuntu@hotspot Berjaya & Dilancarkan ....

Akhirnya projek hotspot aku berjaya dibangunkan menggunakan beberapa harware baru + lama, kalau dikirakan dekat rm1000 aku habis utk beli AP cap senao eoc-2610 yg dpt memancarkan signal wifi sejauh 30km (point 2 point), sebatang antena wifi 8dBi, pc buruk sbgi router +firewall+management system utk control user. dibawah nie adalah cth hotspot yg aku bangunakan tu .....


senao eoc-2610

8dBi Outdoor antena






muka depan hotspot

jia tersalah masuk username / password

graf kelajuan internet 4Mb/s dan tahap pengunaan internet


setting firewall utk makesure ubuntu@hotspot tidak disalah gunakan hihihihih

Berbuka dengan mee bandung

Saturday, August 29, 2009

Menu Berbuka 7 Ramadhan Ringkas Aje...

Smlm kami sekeluarga berbuka dgn parpik ayam dan tauhu sumbat. Simple aje menu2 berbuka kami. Sejak bermula ramadhan kami x pernah lg pegi ke pasar ramadhan.

Saturday, August 22, 2009

Dinner With Zam Manjung - Menu Steamboat

Masa outstation kt pd aku lepak dgn zam kat seremban. So mlm tu zam bwk aku pegi mkn kt jusco seremban 2, menu mlm tu adalah steamboat... Aku sungguh teruja psl dh lm sgt aku nk mkn steamboat nie. So mlm tu kami belasah habis..... Zam tq psl bw aku mkn kt situ. Lain kali kita bwk famili plak.

Demo Peralatan Baru Di Taman Sains Penang,

Hari selasa lps ada demo peralatan baru dari TAMCO pembekal kompeni aku, setiap kali ada projek baru nk siap unit projek akan maklum semua tekmikal staf utk hadir bh buat pengujian dan peluang ini diambil sepenuhnya oleh unit teknikal kompeni aku...

Mee Udang Stadium Batu Kawan...

Last week aku n boss melawat ke site di penang sains park. Balik dr site visit singgah makan mee udang. Harga pun ok rm5 sepinggan, ada 4 ekr udg besar. sapa pernah sampai mesti tahu lokasi dia....

1st Ramadan @ Kampung...

Habis kerja kat PD aku terus pecut ke shah alam utk ambil mertua aku kat sana. Dan menghala ke highway kesas dan terus ke karak dan masuk ke bentong seterusnya ke kelantan. Sampai kat rmh mertua dlm pukul 11.30pm dan tidur semalaman.
Hari ini 1 ramadan aku menyambut dgn pulang ke kg utk berbuka puasa bersama ayah n ibu dan esok hari pula dgn mak mertua. Dan sempena bulan ramadan nie aku ucapakan selamat berpuasa kpd mereka yg berpuasa...

Wednesday, August 19, 2009

Port Dickson Lagi....

Hari nie aku bertolak ke PD atas urusan rasmi.... mungkin blog x dpt update kerana line tenet x ada....

Port Dickson Lagi....

Hari nie aku bertolak ke PD atas urusan rasmi.... mungkin blog x dpt update kerana line tenet x ada....

Monday, August 17, 2009

My Biras Berangkat ke India

Masa seminar tempoh hari aku turut serta htr biras ke klia, beliau ke india atas urusan rasmi dijangka balik dekat nk raya..... Fuhhhhh byk dpt duit raya nie

Sunday, August 16, 2009

Abe Mea & Co. - Ronda @ Padang Kota & Sekitar....





Pagi tadi aku telah membawa abe mea sekeluarga ke town utk melihat dgn lebih dekat bdr penang nie, tempat yg aku bawa adalah litle india dan Padang Kota Lama. Hanya 2 tempat aje yg sempat aku bawa kerna kesuntukan masa.... foto-2 yg sempat aku ambil semasa ronda....

Abe Mea n Co Visit @ MyHome .....

Sebelum zohor abe n famili sampai rmh aku..... Banyak sungguh bekalan yg dia bawa dr kg...... Dan yg aku suka sekali nasi kerabu... Tghari tadi aku mkn ns kabu. Selain tu buah2 pun ada bawak. ,lps niie ke bg kt jiran2 ler mn ler hbs aku mkn

Saturday, August 15, 2009

Set Up PC to Stand Alone Router Dgn PfSense - Next Projek


Yaaaaa itu planing aku lps nie.... menggunakan pc p3 933Mhz, ram sdram 256MB, on board GC, LAN dan lan pci card. Dan apa yg aku perlukan adalah Compact Flash Card dgn converter CF to IDE (40pin) .... barang nie baru aje aku order dr ebay dlm rm15 aje free shipping lagi hhihihih, CF 1GB x silap aku rm20. Tunggu update aku seterusnya.....

Cth PC yg dijadikan router dgn menggunkan pfsense


Streamyx Package 4Mbps......




Sudah seminggu aku melanggan package 4Mbps dan kelajuan internet memang terasa tp ke sesetengah website ada yg slow psl apa aku x tahu mungkin ISP ada masalah dgn route or routing

Thursday, August 13, 2009

PFSENSE - Masih Belum Berjaya


Balik dr klang terus aku selonggar bilik komputer aku, pfsense telah berjaya aku install dan mula duk main-2 setting dan telah enable hotspot tp syg x menjadi.... bangun pagi mandi n solat subuh.... htr ank sekolah pegi pasar kedian sambung projek pfsense tp hasil masih sama.... byk web n forum aku baca tp masih belum jumpa lagi jln perselesaiannya.......... tepat 6.30pm aku shutdown pc pfsense n sim,pan balik utk next hari yg sesuai.....

Guide pfsense http://www.cshadowrun.com/turn-your-old-pc-into-a-kickass-router-with-pfsense

Setting wizard


setting firewall

Selamat Kembali Ke Penang

Syukur kehadrat ALLAH SWT kerana memudahkan perjalanan pegi balik aku ke klang dan balik semula ke penang dgn selamatnya walaupun masa nk balik hujan sungguh lebat dr klang sampai ke ipoh. Bermula pada pg sabtu kami bertolak ke rmh zam sri manjung dan keluar ikut bidor dan terus ke klang. kali nie kami x keluar kemana-2 psl musim H1N1. Lanie aku memulakna aktiviti mcm biasa iaitu duk dpn pc sambil teruskan agenda yg terbantut.....

Tuesday, August 11, 2009

Monday, August 10, 2009

Lunch Time......

Makan time ......

COSH 2009 @ Sunway Pryamid Convention Centre

Aku ada kt sunway piramid lanie kerana ada seminar safety oleh niosh.... Seminar nie berjalan selama 3hari dan sempat aku jalan2 kt gerai pameran.