Tuesday, June 28, 2016

Ujian homebrew end feed half wave anyena unun 64:1

Unun 64:1 ni dpt selesaikan isu noise yg tinggi tp tx dgn 20 ke 30w report audio naik turun mungkin toroid hijau panas.

Monday, June 20, 2016

Homebrew Loading Coil Shorted Dipole Antena 40m.

Menggunakan magnet wire dan pipe pvc 25mm kita lilit dgn 68 likitan untuk hasilkan 27.5uH. Ukur coil itu dengan LC meter utk tahu nilai inductor. Tunggu next posting sama berjaya atau tidak....

Tuesday, August 11, 2015

ALAM RIA PASTI Kawasan Bayan Baru - Muhammad Fateq Iqbal 9 Ogos 2015

Ahad 9 Ogos 2015, Fateh dgn rakan sekelas telah menyertai nasyid di dewan seameo recsem gelugor penang... walaupun x berjaya tapi semnagat n skill yg ditujukan oleh teh n rakan-rakan amat mebanggakan. Fateh ditugaskan sebagai pemain alat muzik.... caya laaa teh papa. 73 9w2yzi












MFJ-259C Antena Anylazer

Satu lagi tool yg digunakan untuk ukur SWR antena yg bina... tool ini amat bagus sekali. tak perlu bawak mobile rig kat site utk kita uji.. just bawak antena anylazer ni n cucuk... dah tahu berapa swr nilai Galangan antena n loos kabel serta pe;bagai lagi..Order kut ebay dgm rm1182 mahal pasal time nie nilai RM3.60 = USD1. Apa-2 pun demi minat aku gagah jugak beli benda ini utk koleksi antena....

MFJ-259C










The famous MFJ-259C gives you a complete picture of your antenna’s performance. You can read your antenna’s SWR and Complex Impedance 530 KHz to 230 MHz continuously with no gaps.

You can read Complex Impedance as series resistance and reactance (R+jX) or as magnitude (Z) and phase (degrees).

Determine velocity factor, coax loss in dB, coax length and distance to a short/open.

Read SWR, return loss and reflection coefficient at any frequency simultaneously.

You can read inductance in uH and capacitance in pF at RF frequencies.

Large easy-to-read two line LCD screen and side-by-side analog meters clearly display your information.

Built-in frequency counter, Ni-MH/Ni-CD charger circuit, battery saver, low battery warning and smooth reduction drive tuning.

Super easy to use! Just set the bandswitch and tune the dial -- just like your transceiver. SWR and Complex Impedance are displayed instantly!

Here’s what you can do

Find your antenna’s true resonant frequency. Trim dipoles and verticals.

Adjust your Yagi, quad, loop and other antennas, change antenna spacing and height and watch SWR, resistance and reactance change instantly. You’ll know exactly what to do by simply watching the display.

Perfectly tune critical HF mobile antennas in seconds for super DX -- without subjecting your transceiver to high SWR.

Measure your antenna’s 2:1 SWR bandwidth on one band, or analyze multiband performance.

Check SWR outside the ham bands without violating FCC rules.

Take guesswork out of building and adjusting matching networks and baluns.

Accurately measure distance to short or open in failed coax. Measure length of a roll of coax, coax loss, velocity factor and impedance.

Measure inductance, capacitance. Troubleshoot and measure resonant frequency, Q of traps, stubs, transmission lines, chokes, tuned circuits, baluns.

Adjust your antenna tuner for a perfect 1:1 match without creating QRM.

MFJ-259C is a complete ham radio test station with frequency counter, RF signal generator, SWR/Resistance/Reactance/Coax Analyzer, Capacitance/Inductance Meter and much more!

Use 10 AA or Ni-MH batteries (not included) or 110 VAC with optional MFJ-1312D.

Compact 4W x 6 3/4H x 2D inches

Tuesday, February 17, 2015

Masjid Ulul Albab - Seberang Jerteh,Jerteh,Terengganu , Malaysia









Masjid kayu yang cantik sekali..... info boleh rujuk dibawah sumber wiki http://ms.wikipedia.org/wiki/Masjid_Ulul_Albab 

Masjid Ulul Albab

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Masjid Ulul Albab
Masjid Ulul Albab adalah masjid kayu cengal yang terletak di Seberang Jerteh,Jerteh,Terengganu , Malaysia. Senibina masjid ini menjurus kepada senibina Melayu berciri Islam. Masjid ini boleh menampung 1500 jemaah pada satu-satu masa.
Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin telah merasmikan masjid ini pada hari Jumaat, 24 Februari 2012. Turut hadir ialah Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said; Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mazlan Ngah, pembesar serta kenamaan negeri.[1]
Kos pembinaan masjid ini sebanyak RM12 juta di atas tapak seluas 0.2 hektar bagi menggantikan masjid lama yang uzur dan mengambil masa selama dua tahun untuk disiapkan. Baginda menegaskan bahawa segala urusan pentadbiran masjid di Terengganu hendaklah mematuhi Enakmen Pentadbiran Hal Ehwal Agama Islam Terengganu 2001, begitu juga dengan pelantikan imam, bilal serta jawatankuasa masjid.
Masjid ini hasil rekaan Wan Musatafa Wan Su dari syarikat Khazanah Seni Warisan. Wan Mustafa Wan Su seorang pengukir ternama yang merupakan anak jati Besut dan diangkat sebagai Adiguru Ukiran Kayu Malaysia dipertanggungjawabkan memberi sentuhan kepada wajah masjid. Ia lengkap dengan dewan solat, pusat sumber, kolah besar dan lanskap untuk kawasan rekreasi kepada orang ramai yang berkunjung mengerjakan ibadat di situ. Arkitek, Ar. Ahmad Hilmy Abdullah dari AHA Architect menyifatkan ia permulaan kepada usaha menyuburkan seni bina Melayu Islam. Banyak motif songket Terengganu digunakan dalam senibina masjid ini.

Syarikat Mira Murni Sdn. Bhd., dipertanggungjawabkan bagi membinanya dan di bawah pengurusan Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu. Tiang dan lantai masjid tiga tingkat ini mengunakan simen dan bersalut kayu. Masjid ini mengambil contoh senibina Masjid Kampung Laut Tumpat iaitu masjid tertua di Malaysia yang dikatakan berusia lebih 250 tahun.
Lantainya ditinggikan dari paras tanah untuk mengelakkan air dan binatang daripada memasuki masjid. Bumbungnya berbentuk atap tumpang, bertingkat tiga yang meruncing ke atas untuk melancarkan penyaliran air hujan agar tidak mudah mereputkan bahan kayu. Di antara tingkat-tingkat bumbung terdapat ruang berbentuk jendela untuk penyaliran udara dan cahaya untuk menyaman dan memberikan keselesaan manakala dinding, jendela dan jejala menepati fungsinya.
Hampir 90 peratus masjid ini menggunakan kayu cengal di samping nyatuh dan bala bagi melapisi konkrit menggunakan kaedah tebuk pasak.
Tingkat bawah masjid dijadikan dewan .Tingkat kedua adalah ruang solat dan selasar serta tingkat ketiga berfungsi sebagai perpustakaan. Turut dibangunkan dua tempat berwuduk dan tandas.
Keseluruhan bangunan masjid dilapisi dinding janda berhias manakala 12 pintu utama ruang solat dihiasi corak awan larat dan pagar mimbar mengambil motif tenunan songket Terengganu. Ukiran ayat suci al-Quran dan doa di pintu utama masjid manakala sekeliling bumbung dikenali sebagai andam-andam dipasang dengan kaligrafi kayu.
Enam kepala tangga masjid dilakarkan dengan ukiran abstrak yang menggambarkan ombak dan penyu membawa simbol perjalanan berona yang belum terhenti dan masih jauh.
Tempayan dan gayung diletak di anak tangga untuk bilasan kaki yang mungkin mengingatkan agar langkahan untuk ke ruang sujud perlu bermula dengan jasad dan jiwa yang bersih.[2]



Foto Bersama Putera-Putera Ku....


Gambar 13Febuari 2014 ..... bersama 4 orang hero. Hensem dan bergaya. masa ini kami sedang bersiap solat berjemaah. Sekarang sudah masuk 17Febuari2015. Genap setahun gambar ini.

Facebook - Tempat curah perasaan suka duka benci frust dan sebagainya

Semenjak menjadi sebahagian komuniti FB ini aku jugak tidak terlepas untuk berkongsi perasaan yg terpedam dlm diri ini. Tapi biasa yg manis aje aku share yg pahit frust aku hanya sekali aje share... lepas tu bila pikir balik ia membawa kesan yg negatif kepada pembaca. Oleh itu elok kita share benda yg posiif aje utk kebaikan semua. Jika ada rakan imgin berahabat di FB sila add saya dengan id YushaziziYusof.
a.